Zuid-Afrika safari
12 september 2024 - Madikwe, Zuid-Afrika
In september 2024 trekken we voor 2 weken naar Zuid-Afrika voor een safari langsheen 4 verschillende wildparken. We vliegen van Amsterdam naar Johannesburg waar we 's avonds laat toekomen. Dan volgt nog een nachtje op hotel vlakbij de luchthaven en de volgende ochtend een binnenlandse vlucht naar Nelspruit. Daar worden we opgewacht door iemand van de Sabi Sabi Bush Lodge waar we zullen logeren voor onze dagen in Sabi Sabi Private Game Reserve, een 6 500ha groot gebied behorend tot Greater Kruger. We maken er per dag 2 gamedrives en zien er naast het gebruikelijk wild als leeuwen en olifanten en zo meer ook diverse neushoorns, hyena's, nyala antilopes, waterbokken en vogelsoorten als ossenpikker, vorkstaartscharrelaar, hoornraaf en diverse roofvogels als steppearend en savannearend.
Op zondag brengen we een bezoekje aan de plaatselijke gemeenschap en wonen we de mis bij; wat een ambiance. Daarna ontvangt de sjamaan of traditionele genezeres ons nog in haar hut. Een leerrijke voormiddag werd het.
Van de Sabi Sabi Bush Lodge verhuizen we naar Nthambo Tree Camp in Klaserie Private Game Reserve. Een private concessie van 60 000ha nog steeds behorend tot Greater Kruger. We zien er onze eerste luipaard en diverse leeuwen van groot tot klein. Op een avondgamedrive spotten we in het donker een hyena en ook de schuwe roesthalsnachtzwaluw. Nog enkele bijzonderheden die we hier waarnemen zijn de duizendpoot en de getande doosschildpad. Bij de lodge is er dagelijks een extra attractie te zien als de kudde olifanten komt drinken uit het zwembad. Op onze laatste gamedrive zien we nog een roedel wilde honden en 3 hyena's die we lange tijd blijven observeren; ook nog een witruggier, een Wahlbergs arend, een Afrikaanse zeearend en een luipaard.
Van Klaserie zetten we koers noordwaarts richting Welgevonden Private Game Reserve (36 000ha). Omwille van de afstand houden we een nachtje halt in Tzaneen waar we overnachten op een mangoplantage. De volgende ochtend rijden we verder naar de Sediba Rock Lodge waar we net op tijd voor de lunch arriveren.
Ondertussen is het weer in Zuid-Afrika fameus afgekoeld. Het is abnormaal koud en in de open jeeps tijdens de gamedrives krijgen we dekens en warme poncho's om ons te warmen; we trekken 6 laagjes kleding aan maar veel helpt het allemaal niet. Van andere gasten in de lodge vernemen we sneeuw op de passen in de Drakensbergen, heel uitzonderlijk rond deze tijd van het jaar. Ondanks het slechte en sombere weer genieten we van onze dagen in Welgevonden. Als we verkleumd terugkeren van de gamedrives gaan we opwarmen in onze private jacuzzi.
De landschappen zijn heel divers en ook hier zien we weer enkele bijzondere dieren zoals de grootoorvos en diverse ongekende vogels zoals de Kaapse brilvogel, de witbuikhoningzuiger, de Kaapse zwaluw en nog veel meer. Voor het eerst zien we hier ook neushoorns mét hoorn. Ze worden hier héél goed gemonitored tegen stroperij dus de hoorns worden niet preventief afgezaagd. Wat een geweldige dieren zijn het zo in volle glorie.
Na onze dagen in Welgevonden gaan we nog meer noordelijk tot aan de grens met Botswana waar het Madikwe Game Reserve (75 000ha) ligt. We verblijven er in de Motswiri Private Safari Lodge van waaruit we weer diverse gamedrives gaan doen. Al snel ontmoeten we Felix de cheetah, een prachtig mannetje dat zich goed laat fotograferen. Op één van de ochtendgamedrives krijgen we een koppel leeuwen in het vizier. Onze ranger besluit geduldig te wachten want het is paartijd en het zou zo maar eens kunnen gaan gebeuren. Na enige tijd wordt ons geduld beloond en zijn we voor het eerst getuige van parende leeuwen. Een uniek schouwspel dat met het nodige gebrul en gegrom van beide partners wordt begeleidt. Verder zijn hier vele olifanten op pad en vaak met kleintjes die zo aandoenlijk schattig onhandig kunnen zijn.
In de lodge hebben gasten ook een vogelkijkhut ter beschikking waar ik enkele malen op de uitkijk ga zitten. Diverse ongekende soorten passeren de revue zoals de witflankvliegenvanger, de granaatastrild, het Angolees blauwfazantje en nog vele andere. Aan de waterhole is het een komen en gaan van dorstige olifanten, giraffen, impala's, kudu's, zebra's en meer. Op een avondgamedrive rijden we langs een olifantenkadaver waar een hyena zich tegoed doet aan de resten. Het zijn unieke beelden.
En dan is het tijd voor de laatste ochtendgamedrive; we rijden nog terug naar het territorium van Felix in de hoop ... en ja hoor, zelfs meer... hij is ditmaal in goed gezelschap. Selati, een vrouwtje is ook aanwezig. Ze liggen op enkele meters afstand van elkaar te chillen in de opkomende zon. Wat een geweldige afsluiter van 2 weken safaribeleving. Een prachtig Afrikaans avontuur is ten einde.

Bedankt om dit te delen
Fijne avond nog !